ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΙΤΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τι Είναι Το Λεμφοίδημα;

Το λεμφοίδημα εμφανίζεται κυρίως στα χέρια ή στα πόδια και είναι μία παθολογική κατάσταση, στην οποία το λεμφικό σύστημα έχει υποστεί κάποια βλάβη με αποτέλεσμα το λεμφικό υγρό να συσσωρεύεται στα άκρα, αναγκάζοντάς τα να διογκωθούν. Η διόγκωση (πρήξιμο) είναι χρόνια, αλλά με τη σωστή, μακροχρόνια θεραπεία οι ασθενείς με λεμφοίδημα μπορούν να επιτύχουν πολύ καλή θεραπευτική αντιμετώπιση.

Αίτια Λεμφοιδήματος

Τα λεμφαγγεία που έχουμε στον οργανισμό μας είναι μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτά τα λεμφαγγεία φιλτράρουν και απορρίπτουν τις επικίνδυνες για τον οργανισμό μας ουσίες με την μορφή υγρού το οποίο ονομάζεται λέμφος. Αυτές οι αποριπτέες ουσίες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, πρωτεΐνες αίματος, λιπαρά οξέα και μεταβολικές ή φλεγμονώδεις ουσίες.

Στην περίπτωση που τα λεμφαγγεία είτε είναι ανεπαρκή είτε μη λειτουργικά εμποδίζεται η φυσιολογική μεταφορά της λέμφου στο σώμα με αποτέλεσμα το υγρό αυτό να συσσωρεύεται ανάμεσα στους μαλακούς ιστούς και στα κύτταρα του σώματος.

Το λεμφοίδημα μπορεί να είναι εκ γενετής (πρωτογενές λεμφοίδημα) ή επίκτητο (δευτερογενές λεμφοίδημα).

Πρωτογενές Λεμφοίδημα

Αυτή είναι η εκ γενετής μορφή λεμφοιδήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λεμφαδένες δεν είχαν σχηματιστεί σωστά ή δεν είχαν σωστή μορφή. Τα συμπτώματα του πρωτογενούς λεμφοιδήματος μπορούν να εμφανιστούν αμέσως μετά τη γέννηση, αλλά συνήθως εμφανίζονται σε μεταγενέστερο στάδιο. Αιτίες πρωτογενούς λεμφοιδήματος:

  • Πλήρης απουσία λεμφαγγείων (κυρίως μόνο σε μεμονωμένα μέρη του σώματος)
  • Τα λεμφαγγεία είναι πολύ στενά ή ανεπαρκή σε αριθμό
  • Τα λεμφαγγεία παρουσιάζουν διογκωμένα αγγειακά τοιχώματα
  • Σκλήρυνση των λεμφαδένων
  • Απουσία λεμφαδένων

Δευτερογενές Λεμφοίδημα

Αυτή η μορφή λεμφοιδήματος αναφέρεται σε οίδημα που εμφανίζεται στην πορεία και δεν είναι κληρονομικό. Το δευτερογενές λεμφοίδημα οφείλεται σε εξωτερικές επιδράσεις:

  • Χειρουργικές επεμβάσεις (ολική ή μερική αφαίρεση λεμφαδένων)
  • Ακτινοθεραπεία
  • Κακοήθειες
  • Τραυματισμοί
  • Φλεγμονές του δέρματος

Λεμφοίδημα Και Καρκίνος Του Μαστού

Το δευτερογενές λεμφοίδημα εμφανίζεται συχνά ως αποτέλεσμα καρκίνου. Το λεμφικό σύστημα μπορεί να υποστεί βλάβη από τον καρκίνο. Ωστόσο, η απαιτούμενη χειρουργική αφαίρεση των λεμφαδένων ή η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει λεμφοίδημα. Εάν ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει τους μασχαλιαίους λεμφαδένες, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη μεταφορά της λέμφου, μπορεί να αναπτυχθεί δευτερογενές λεμφοίδημα στα χέρια.

Συμπτώματα Λεμφοιδήματος

Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι πολύ συχνό να υποδηλώνουν λεμφοίδημα:

  • Μονομερή (ασύμμετρη) διόγκωση σε κάποιο/α σημείο του σώματος
  • Οι φυσικές πτυχές του δέρματος γίνονται βαθύτερες
  • Αργή σκλήρυνση του δέρματος
  • Θετικό τέστ Stemmer

Αναγνωρίζοντας το λεμφοίδημα με το τεστ Stemmer

Το λεγόμενο “τεστ Stemmer” είναι ένας αξιόπιστος τρόπος ανίχνευσης λεμφοιδήματος. Προσπαθήστε να σηκώσετε μια πτυχή του δέρματος, για παράδειγμα στο δάχτυλο:

  • Θετικό τεστ Stemmer: Αν αυτό είναι δύσκολο ή αδύνατο, αυτό είναι ένα “θετικό σημάδι Stemmer” και αποτελεί σημάδι λεμφοιδήματος. Επιπλέον, εάν το δέρμα αναδιπλώνεται στις αρθρώσεις και εμφανίζεται πρήξιμο στο πίσω μέρος των ποδιών και των χεριών υποδηλώνει επίσης λεμφοίδημα.
  • Αρνητικό τέστ Stemmer: εάν είναι εύκολο να σηκώσετε μια πτυχή του δέρματος, αυτό είναι ένα “αρνητικό σημάδι Stemmer”. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει λεμφοίδημα, αλλά δεν αποκλείει ουσιαστικά το λεμφοίδημα. Πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν υπάρχει υποψία λεμφοιδήματος ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι κατάλληλες θεραπείες.

Όσο νωρίτερα οι ασθενείς με λεμφοίδημα ξεκινούν τη θεραπεία τους, τόσο πιο πιθανό είναι να διατηρηθεί το οίδημα υπό έλεγχο μακροπρόθεσμα.

Τα Στάδια Του Λεμφοιδήματος

Στάδιο 1: Αναστρέψιμο Λεμφοίδημα

Σε αυτό το στάδιο μαλακό οίδημα εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, το οποίο όμως εξαφανίζεται ή μειώνενται όταν ο ασθενής ανασηκώνει το άκρο. Η πίεση στο δέρμα προκαλεί αποτύπωμα που παραμένει ορατό για κάποιο χρονικό διάστημα.

Στάδιο 2: Μη Αναστρέψιμο Λεμφοίδημα

Σε αυτό το στάδιο το οίδημα είναι σκληρό, εμφανίζεται και παραμένει χωρίς υποχώριση ακόμη και σε μεγαλύτερες περιόδους ανάπαυσης. Η ανύψωση του άκρου δεν φέρνει ανακούφιση και το οίδημα δεν υποχωρεί. Η δυνατότητα δημιουργίας αποτυπώματος μεσω πίεσης στο δέρμα μειώνεται διαρκώς, ενώ στο τέλος δεν είναι πλέον εφικτή.

Στάδιο 3: Ελεφαντίαση

Σε αυτό το στάδιο το οίδημα είναι σκληρό και πολύ ογκώδες με ακραίες αναλογίες. Σε αυτο το στάδιο δημιουργούνται πολλές επιπλοκές όπως βαθιά τραύματα που δεν θεραπεύονται εύκολα.

Μικτές Μορφές Λεμφοιδήματος

Το λεμφοίδημα μπορεί να είναι συνέπεια λιποιδήματος ή κάποιας φλεβικής πάθησης.

Λιπο-λεμφοίδημα

Το λιπο-λεμφοίδημα είναι συνέπεια του λιποιδήματος η οποία είναι μια χρόνια διαταραχή της λειτουργίας κατανομής λίπους του υποδόριου λιπώδους ιστού στα πόδια και τα χέρια. Εάν ο υποδόριος λιπώδης ιστός ασκεί σημαντική πίεση στα λεμφαγγεία, μπορεί να εμφανιστεί δευτερογενές λεμφοίδημα.

Φλεβο-λεμφοιδημα

Οι χρόνιες φλεβικές παθήσεις μπορούν επίσης να αποτελέσουν αιτία εμφάνισης δευτερογενούς λεμφοιδήματος. Αυτό είναι γνωστό ως φλεβο-λεμφοίδημα. Στην περίπτωση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, υπάρχει αυξημένη διαρροή υγρού στον ιστό. Αρχικά, τα λεμφαγγεία αφαιρούν αυτήν την αυξημένη ποσότητα υγρού. Ωστόσο, οταν το λεμφικό σύστημα υπερφορτώνεται μόνιμα, μπορεί να αρχίσει να υπολειτουργεί με αποτέλεσμα την εμφάνιση λεμφοιδήματος.

Πρόληψη Λεμφοιδήματος

Στην περίπτωση του πρωτογενές λεμφοιδήματος δεν μπορεί να αποτραπεί η συμφόρηση της λέμφου, επειδή η δυσπλασία των λεμφαγγείων και οι αιτίες είναι εκ γενετής. Επίσης, δεν μπορεί να υπάρξει καμία επίδραση στο εάν το λεμφοίδημα θα αναπτυχθεί ή όχι μετά από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία.

Γενικότερα, θα πρέπει να αποφεύγετε όλους τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του λεμφικού υγρού ή να καταστήσουν δυσκολότερη την λεμφική παροχέτευση.

Παράγοντες που υπερφορτώνουν το λεμφικό σας σύστημα – τι πρέπει να αποφεύγετε:

  • Μεγάλες περιόδους ορθοστασίας η καθιστής θέσης: Σηκώνετε τα πόδια και τα χέρια σας όσο το δυνατόν συχνότερα.
  • Σφιχτά ρούχα: Μια σφιχτή ενδυμασία καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την παροχέτευση της λέμφου.
  • Υπερβολικό βάρος: Επιβαρύνει περισσότερο τα λεμφαγγεία.
  • Υπερβολικό Αλάτι: Προκαλεί κατακράτηση υγρών.
  • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο: Η θερμότητα διαστέλλει τα αγγεία.
  • Άγχος και υπερβολική έκθεση στο κρύο: Και τα δύο συστέλλουν τα αγγεία.

Θεραπεία Λεμφοιδήματος

Το λεμφοίδημα είναι μια χρόνια πάθηση και δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά με τη σωστή, μακροχρόνια θεραπευτική αντιμετώπιση μπορείτε να επιτύχετε πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά την αποσυμφόρηση και τη συντήρηση του οιδήματος. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης για το λεμφοίδημα είναι η σύνθετη αποσυμφορητική θεραπεία (CDT).

Η Σύνθετη Αποσυμφορητική Θεραπεία (CDT) ως Βασική Θεραπευτική Αντιμετώπιση για το Λεμφοίδημα

Η σύνθετη αποσυμφορητική θεραπεία (CDT) αποτελείται από δύο φάσεις και βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

Οι 2 Φάσεις

Φάση 1 - Αποσυμφόρηση

Ο στόχος σε αυτή την φάση είναι να μειωθεί το οίδημα στα προσβεβλημένα άκρα με καθημερινή Λεμφική παροχέτευση και επιδέσμους λεμφικής συμπίεσης. Σε αυτή τη φάση, ένας εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής εκτελεί ειδικές μαλάξεις μία ή δύο φορές την ημέρα για να προωθήσει την απομάκρυνση της λέμφου από τον ιστό.

Η πρώτη φάση της σύνθετης αποσυμφορητικής θεραπείας διαρκεί συνήθως αρκετές εβδομάδες. Η επόμενη φάση της συντήρησης ξεκινά μόνο όταν δεν επιτυγχάνεται περαιτέρω μείωση του οιδήματος στα προσβεβλημένα άκρα του σώματος.

Η φάση 2 της συντήρησης του CDT στοχεύει να διατηρήσει το αποτέλεσμα από τη φάση 1 της αποσυμφόρησης και να βελτιώσει περαιτέρω την κατάσταση. Τα μέτρα που εφαρμόζονται στη φάση συντήρησης συνεχίζονται συνήθως για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενούς.

Οι επίδεσμοι λεμφικής συμπίεσης αντικαθίσταται με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης επίπεδης πλέξης. Πρόσθετα θεραπευτικά μέτρα, ειδικά όπως η περιποίηση του δέρματος και η γυμναστική, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας σε αυτήν τη φάση.

Οι 4 Πυλώνες

1. Λεμφική Μάλαξη / Παροχέτευση

Μέσω της ειδικής τεχνικής λεμφικής μάλαξης που εφαρμόζεται από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές διεγείρεται η λεμφική παροχέτευση και διευκολύνεται η κυκλοφορία της λέμφου. Ήπια μηχανικά ερεθίσματα διεγείρουν τα λεμφαγγεία να ενεργοποιηθούν, για την καλύτερη απομάκρυνση της λέμφου από τον ιστό.

2. Θεραπεία Διαβαθμισμένης Συμπίεσης

Στην φάση 1 της αποσυμφόρησης, εφαρμόζεται συμπιεστική περίδεση μετά από κάθε συνεδρία λεμφικής μάλαξης. Η συμπιεστική περίδεση προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες περιφέρειες των προσβεβλημένων άκρων καθώς μετα απο κάθε λεμφική μάλαξη το οίδημα περιορίζεται. Χωρίς την συμπιεστική περίδεση, το προσβεβλημένο άκρο θα διογκωθεί γρήγορα.

Στην επόμενη φάση 2 της συντήρησης, χρησιμοποιούνται κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης με επίπεδη πλέξη για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση οιδήματος.

3. Υγιεινή Και Περιποίηση Του Δέρματος

Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος με ειδικά προϊόντα περιποίησης είναι απαραίτητη για τις λεμφικές παθήσεις καθώς το δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και έχει την τάση κνησμού και ξηροδερμίας. Λοιμώξεις, φλεγμονές και δύσκολη επούλωση τραυμάτων εμφανίζονται πολύ συχνά, επειδή το ανώτερο στρώμα του δέρματος δεν διαθέτει την επαρκή υγρασία.

Η σειρά φροντίδας medi μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δέρμα χωρίς πληγές και είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων που φορούν κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

4. Άσκηση Και Κίνηση

Είναι σημαντικό να κινείστε συνεχώς και κατά προτίμηση απευθείας μετά από μια συνεδρία λεμφικής μάλαξης. Η κίνηση, όπως το περπάτημα, σε συνδυασμό με την διαβαθμισμένη συμπίεση επιτυγχάνουν το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Καθημερινή Προφύλαξη Για Ασθενείς Με Λεμφοίδημα

Ακόμη και μικρές αλλαγές στη καθημερινότητα σας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής:

  • Φροντίστε το δέρμα σας και αποφύγετε τραυματισμούς: Οι ασθενείς με λεμφοίδημα είναι πιο επιρρεπείς σε δερματικές λοιμώξεις.
  • Στην περίπτωση και το παραμικρού τραυματισμού απολυμάνετε αμέσως την περιοχή. 
  • Ανακουφίστε τα πόδια σας με καθημερινό περπάτημα.
  • Σε περίπτωση ερυθρότητας, πρηξίματος ή πυρετού, συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.
  • Φοράτε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης κάθε μέρα, ειδικά όταν ασκείστε.

Κάλτσες & Μανίκια Διαβαθμισμένης Συμπίεσης Για Λεμφοίδημα Από Την Orthoman

Οι ασθενείς με λεμφοίδημα έχουν πολύ διαφορετικές ανάγκες στην θεραπευτική αντιμετώπιση με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ανάλογα με τη σωματική τους διάπλαση και την κλινική τους εικόνα. Η εταιρεία Orthoman, ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Medi, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων διαβαθμισμένης συμπίεσης που πληρούν τις ιατρικές προδιαγραφές, χωρίς να υστερούν σε εμφάνιση και να ολοκληρώνουν το στύλ σας σε κάθε εμφάνιση.

Δείτε όλη την γκάμα προϊόντων διαβαθμισμένης συμπίεσης για λεμφοίδημα

Καλτσες διαβαθμισμενης συμπιεσης ΜΑΝΙΚΙΑ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ